Oy Marino Ab on valmistanut jo 1950-luvulta aloittaen lasikuituveneitä Suomessa. Yrityksen Marino-tuotemerkin veneet ovat muodostuneet venekansan keskuudessa jo käsitteeksi tinkimättömästä laadusta. Yrityksen pääkonttori ja muut toiminnot tuotannosta myyntiin ja tuotekehittelyyn ovat sijainneet jo pitkään teollisuustiloissa veden äärellä Sipoon Söderkullassa.

Yrityksessä herättiin ajattelemaan paitsi säästämisen mahdollisuuksia kiinteistöjen korkeissa ylläpitokuluissa niin myös vakavasti hallituksen ilmastotavoitteita. Energiaremontin suunnittelussa havahduttiin myös siihen, ettei tuotannon tiloissa silloinen valaistus vastannut enää nykypäivän tarpeita. Energiaremontissa Marinolla modernisoitiin ensimmäiseksi lämmitys- ja valaistusjärjestelmät.

  • Teollisuushalli
  • Rakennusvuosi 1967
  • Pinta-ala yhteensä 1 200 m²
  • Yli 10 000 € vuosisäästöt
  • Päästövähennys noin 13 henkilöauton verran vuodessa
  • Paikkakunta Sipoo

Ben Fagerström, toimitusjohtaja, Oy Marino Ab:

Oli niissä hyvät valot, mutta ei niissä ollut läheskään sellaisia valoja kuin mitä meillä tänä päivänä on.

61,5 vuotta sitten Marino aloitti virallisesti toimintansa. Voi sanoa, että se alkoi siitä, että lasikuitua piti ruveta tuomaan Suomeen. Mun isä kävi opiskelemassa ennen tämän yrityksen perustamista sitä Ruotsissa, veneet oli hänen lähellä sydäntä oleva asia, ja hän halusi mullistaa maailman.

Me ollaan öljylämmitetty tämä koko höskä, ja öljy on kallista tänä päivänä, ja sitä paitsi se saastaa. Meillä on ollut kaasulamppuja 400 W per kappale, ja niitä kun sytytettiin kerran, niin ei niitä sitten sammuteta ihan koko aikaa.

Annoitte erinomaisen hienon tämmöisen ohjelman siihen, ja katsottiin, että näin se on.

Marino täyttää jo nyt ne kriteerit, mitä vuonna, onks se 2045 vai 2035, mitä meidän hallituksessa on tavoitteena. Ja lisää on ehkä tulossa!